
Fotoğraflarda Netlik, Beyaz Dengesi ve Alan Derinliği
NETLİK
Netlik, fotoğrafçılığın diğer konseptlerine ya da içeriklerine nazaran daha teknik ve temel bir şeydir. Anlaşılması da bir o kadar kolaydır denebilir. Özetlemek gerekise de netlik, ayrıntıların bir karede ne kadar net olduğudur.
Bir fotoğrafın netliğini sensör çözünürlüğü etkilemektedir. Diyafram ve objektik, perde hızı ve ISO gibi bazı fotoğrafçılık temellerinde faktör oluşturmaktadır. Daha fazla fotoğraflarda netlik kazanmak için düzenleme işlemleri ve düzenlemeden sonraki işlemler de oldukça önemlidir. Görüntüler doğrudan kameradan çekildikleri için ayrıntılardan yoksundurlar. Fakat üzülmeyin, bunları birkaç program sayesinde düzeltebilmeniz mümkündür.
Görüş mesafesi de netliği etkileyen diğer bir unsurdur. Görüş mesafesinin önemi oldukça fazladır. Tanımlayacak olursak, fotoğraf karesindeki görüş mesafesi ne kadar artarsa netlik algısı da bir o kadar artar. Bundan dolayı aklınıza reklam panoları gelsin, ne kadar yakından bakarsanız o kadar düşük çözünürlükte gözükecektirler.
BEYAZ DENGESİ
Adından da gayet anlaşılacağı gibi, beyaz dengesi görüntüdeki renk sıcaklığının dengelenmesini sağlar. Peki bu nasıl oluyor hiç merak ettiniz mi? Renk sıcaklığını nötrlemek için mevcut görüntüye bir zıt renk ekleyecektir. Kırmızı ya da sarı görünen beyaz renklerin yerine, mevcut kareyi doğru bir biçimde dengeledikten sonra fotoğraf karesi çok daha iyi bir görünüme sahip olacaktır. Üstelik beyaz dengesi, fotoğrafçılığın temellerini anlamanız için en kolay adımlardan birisidir.
Kısaca bir özet geçersek, beyaz dengesi ışığın kaynağındaki renkten etkilenmeden fotoğraf karesindeki doğru renkleri yakalamayı amaçlar. Beyaz dengesi K cinsinsen (Kelvin) cinsinden ölçülmektedir. K sayısının yüksekliği renk sıcaklığının soğukluk derecesini belirler.
Kameranızdaki birkaç beyaz dengesi seçeneği:
Otomatik beyaz dengesi: Kameranız sizin için en iyi olacak şekilde beyaz dengesini ayarlar.
Beyaz dengesi Ön Ayarları: Fotoğraf makinenizdeki farklı renk sıcakları ile ilgili ayarların ve modların bulunduğu alandır.
Beyaz dengesi manuel kamera ayarı: Kendinize özel ya da çekeceğiniz fotoğraf türüne bağlı olarak oluşturabileceğiniz özel bir ayardır. İstediğiniz şekilde ayarlama imkanı sunan bu ayar en iyi beyaz dengesini yakalamanız için oldukça yararlıdır.
Fotoğrafçılığın en iyi temel ipuçlarından biri beyaz dengesini otomatik olarak ayarlamaktır. Neyse ki beyaz dengesi, Raw'da çekim yaptığınız sürece görüntü kalitesini etkilemeden işlem sonrası olarak değiştirebileceğiniz bir ayardır.
ALAN DERİNLİĞİ
Dijital fotoğrafçılıkta en temel öğelerden birisi de alan derinliğidir. Alan derinliği görüntüdeki kabul olan derecede odakta olan keskin alandır. Fotoğrafçılıkta çerçevenin dar kısmı kabul edilir bir derecede keskinliğe sahip olduğunda buna sığ alan derinliği denebilir. Çerçevenin büyük bir kısmının odakta olduğunu düşünürsek bu sefer de büyük bir alan derinliğinden bahsetmiş oluyoruz.
Alan derinliği şu faktörlerden etkilenebilmektedir:
Alan diyafram: geniş diyafram ve sığ derinliği
Alanın odak uzunluğu: uzun odak uzunluğu ve sığ derinliği
Odaklama mesafesi: objektife ne kadar yakın olursa, alan derinliği de bir o kadar sığ olmaktadır.